Volg ons via Facebook

10/03

Delen Delen via Facebook Delen via Twitter

Dag van de Viool

Op de dag van de Viool is Otto Derolez te gast in het Kortrijks Conservatorium.

Tussen 9u en 11u30 doceert hij een aantal leerlingen van het Conservatorium in de masterclass.
Hierna genieten we ter afsluit van zijn uitvoering van het werk ‘Liebesleid’ van Fritz Kreisler.

Otto Derolez is sinds 1999 concertmeester van Brussels Philharmonic en wordt gezien als een van de vooraanstaande violisten van België. Na briljante studies aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel, bij professoren als Rudolf Werthen, Kati Sebestyen en Philippe Hirschhorn, vervolmaakte hij zich bij Meester André Gertler. Onder diens hoede behaalde hij het Diploma aan de Internationale Musikakademie für Solisten (IMAS) te Wolfenbüttel. Ook Prof. Yfrah Neaman gaf hem zijn steun en toewijding.

Op 16-jarige leeftijd werd hij lid van I Fiamminghi, waarmee hij in ’s werelds belangrijkste muziekcentra optrad. In 1992 werd hij concertmeester bij de Beethoven Academie te Antwerpen. Onder de talrijke solosuccessen die hij er behaalde, dienen de uitvoering van Mozart’s Concertante Symfonie o.l.v. Christopher Hogwood en Luciano Berio’s Corale o.l.v. Lucas Vis zeker vermeld te worden. In 1997 keerde Otto Derolez terug naar zijn roots en werd concertmeester bij I Fiamminghi. De 4 Seizoenen van Vivaldi in de Symphony Hall te Birmingham en de cd-opnamen van Nostalghia van Toru Takemitsu en Tango’s van Astor Piazzolla zijn slechts enkele voorbeelden van de vele solistische verwezenlijkingen van Otto Derolez. Hij maakte zijn debuut bij Brussels Philharmonic met Ein Heldenleben van Richard Strauss o.l.v. Frank Shipway. Met dit orkest creëerde Otto Derolez in 2000 ook het schitterende vioolconcerto van de jonge, ophefmakende componist, Jeroen d’Hoe.

Otto Derolez is ook zeer actief in kamermuziekverband. Van 1992 – 2009 was hij eerste violist bij het Prometheus Ensemble. Ook met deze groep realiseerde hij tal van cd’s: het Octet en Forellenkwintet van Schubert, L’Histoire du Soldat van Stravinsky, Schönberg’s Eerste Kammersymfonie en Verklärte Nacht.

Naast het concertmeesterschap bij Brussels Philharmonic staat Otto Derolez ook bekend als Faculty Professor bij YOA Orchestra of the Americas. Dit befaamd orkest brengt talentvolle jongeren uit meer dan 25 landen in contact met professionals uit de meest vooraanstaande orkesten ter wereld. Sinds 2012 coacht hij er uiterst begaafde violisten, in zomersessies in landen als Chili, Panama, Domenicaanse Republiek, Brazilië, Canada, Estland. In juli 2018 is YOA Orchestra of the Americas te gast in Polen en is Otto Derolez uitgenodigd bij het Krzysztof Penderecki European Centre for Music.

In 2017 ging het eerste «Festival Internacional de Cuerdas Otto Derolez » in Panguipulli, Chili van start. Dit prestigieus Festival, waarin een vioolcursus, seminarie en tal van concerten worden georganiseerd, vindt opnieuw plaats in april 2018.

Sinds 2017 is Otto Derolez tevens gast-concertmeester bij het KBS Korean Broadcast Symphony Orchestra in Seoul.

Terug naar overzicht

Concertstudio Kortrijk

Workshops en concerten op een Dag van zijn gratis voor alle leerlingen van het Conservatorium Kortrijk, tenzij het anders vermeld wordt.  Alle geïnteresseerden die geen leerling zijn, kunnen de dag van bijwonen voor €5, workshops en concerten inbegrepen.  Het bedrag wordt op de dag zelf contant betaald aan de organiserende leerkracht of een medewerker die daarvoor aangesteld wordt.

Wens je te reserveren voor een Dag Van?  Dat kan met een mail naar reservaties@legatokortrijk.be.